Kulinariya həvəskarları nəslindən olan 20 yaşlı Rəvan Əhmədovun kulinariya həvəsi hələ gənc yaşlarında atasının məharətlə ləzzətli yeməklər hazırlamasını müşahidə edərkən yaranıb. Atası kulinariya ixtisası peşə təhsilini fərqlənmə diplomu ilə bitirmiş və özünü kulinariya sənətinə həsr etmiş, kənd məclislərində peşəkar aşpaz kimi xidmət göstərmişdi.
Bu irsdən ilhamlanan Rəvan rəsmi təhsil almağa can atır və peşəkar aşpaz kimi atasının yolunu davam etdirməyi qərara alır. Lakin maliyyə çətinlikləri onun xəyallarını gerçəkləşdirməsinə əngəl olur.
90-cı illərin əvvəllərində Şuşa şəhərindən Yevlax rayonuna məcburi köçkün kimi gəlmiş ailəsini dolandırmaq məsuliyyətini çiyinlərində hiss edən Rəvan bir çox işlərin öhdəsindən gəlir, o cümlədən yeniyetməykən dərs saatlarından sonra və tətillərdə ofisiantlıq edir.
Çox gərgin gündəlik qrafikə, o cümlədən iş üçün uzaq məsafələr qət etməsinə baxmayaraq, Rəvan kulinariya aləmini özü üçün kəşf etmək niyyəti ilə hər fürsətdən yararlanmağa çalışır. O, ofisiant işləyərkən tərəvəz doğramağın incəliklərini və kabab hazırlamaq sənətini öyrənmək üçün aşpazları səylə müşahidə edir. Bütün bunlarla yanaşı, o, ümumi orta təhsilini başa vurur və musiqiyə olan həvəsini davam etdirərək musiqi məktəbində qarmon çalmağı öyrənir.
2023-cü ilin aprel ayında "Məcburi köçkün icmalarının səfərbərliyi və bacarıqlarının artırılması” layihəsinin qəsəbədə icra olunmağa başlaması Rəvanın həyatında dönüş nöqtəsi olur. Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Qaçqınlar üzrə Ali Komissarlığının (BMT QAK) maliyyələşdirdiyi və "Ümid” Sosial İnkişafa Dəstək İctimai Birliyi həyata keçirdiyi layihənin məqsədi Azərbaycan Hökumətinin "Böyük Qayıdış” proqramında iştirak edən məcburi köçkünlərin üzləşdiyi problemləri həll etmək və "Usta yanında şagird hazırlığı” təşəbbüsü çərçivəsində gənc mütəxəssislər üçün yeni məşğulluq imkanları yaratmaqdır.
İcma İnkişaf Mərkəzinin lideri, qəsəbə sakini Sərvər müəllim bu layihə barədə Rəvana məlumat verir. Mövcud imkandan xəbər tutan Rəvan həvəslə hazırlaşır və müraciət edir. Qəsəbədəki çoxsaylı müraciət edənlər arasında Rəvanın kulinariya sahəsinə olan həvəsi və böyük marağı onun seçim komissiyası tərəfindən üç aylıq kulinariya kursuna qəbul olunmasına kömək edir.
Rəvan usta yanında şagird hazırlığı kursu çərçivəsində həftədə 3 gün peşəkar aşpaz tərəfindən keçirilən hərtərəfli nəzəri və praktiki kursda iştirak edir və Yevlax KOBİA tərəfindən təşkil olunan "Biznes planın hazırlanması” və "Sahibkarlığa giriş” təlimlərini uğurla başa vurur. Usta yanında şagird hazırlığı başa çatmadan Rəvan Yevlax şəhərində məşhur restoranların birindən iş təklifi alır və bu onun kulinariya sənətinə yiyələnmək yolunda mühüm mərhələ olur. O, hal-hazırda da həmin restoranda baş aşpaz köməkçisi kimi çalışır.
Rəvan, əvvəlcə şagirdlik üçün seçiləcəyinə şübhə etdiyini bildirir: "Seçimin nəticəsini səbirsizliklə gözləyərkən mən güman edirdim ki, kulinariya sahəsinə müraciət edən gənc xanım namizədlərin şansı daha çoxdur. Nəticələr açıqlananda qəbul olunmağım barədə xəbərə inana bilmirdim. Hiss etdiyim hədsiz sevinci təsvir etmək mümkün deyil, çünki bu kurs mənim üçün əlavə təhsil almaq və təlim keçmək üçün əvəzsiz bir imkan yaradırdı”.
Rəvan şagirdlik kursunun faydası barədə fikir bildirərək belə deyir: "Bu, mənim peşəkar bacarıqlarımı təkmilləşdirməklə yanaşı, məndə risk almaq bacarığını da aşıladı. Ailə məsuliyyətlərimi balanslaşdırmaq və xəyallarıma doğru irəliləmək mümkün oldu. İşlədiyim restoranda iş qrafikinin gərgin olmasına baxmayaraq, həftədə üç gün və üç saat təlim kurslarında iştirak kulinariya bacarıqlarımın artırılmasında çox faydalı oldu”.
Rəvan atasının doğulduğu məkana qayıtmaq imkanı barədə də həvəslə danışır: "Ailəmlə Şuşaya qayıtdıqdan sonra təhsilimi davam etdirmək və peşəkar aşpaz kimi yüksəlmək niyyətindəyəm. Mənim ən böyük arzum Şuşada müasir standartlara cavab verən iaşə müəssisəsi yaratmaqdır”.
Mənbə:
https://azerbaijan.un.org/az/256866-g%C9%99nc-a%C5%9Fpaz-usta-yan%C4%B1nda-%C5%9Fagirdlik-proqram%C4%B1-f%C3%BCrs%C9%99tind%C9%99n-yararlan%C4%B1r